Hack4no 2017

DNIXppWW4AA-jtS

«Noe av det beste ved å vinne valget er å få åpne Hack4no i år også», sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i auditoriet på Høgskolen i Sørøst-Norge på Hønefoss fredag 27. oktober.

Jaha? Hva drev han med der? Og hva drev de omtrent 500 andre deltakerene der med? Undertegnede er fortsatt usikker på hva han egentlig drev med, men det innebar kode, forretningsutvikling, design og åpne offentlige data. Og en masse unger!

Kort fortalt er Hack4no et «hackaton», eller «innovasjonsdager» der man i løpet av 24 timer skal komme opp med en god ide basert på bruk av offentlige data. Man stiller enten alene og møter likesinnede, eller man henger seg på noen som allerede har en ide, men mangler kunnskapen du har. Bakteppet er et ønske om å stimulere til verdiskapning basert på åpne data. Da er det ikke rart at hele 14 offentlige etater var til stede for å snakke om og veilede om bruk av sine data. Artsdatabanken, Brønnøysundregistrene, Kulturrådet, Meteorologisk institutt, Riksantikvaren, Riksarkivet, Statistisk sentralbyrå, Norsk Romsenter, Oljedirektoratet, Difi, Statens Vegvesen, NVE, NAV og Kartverket var alle på plass.

I løpet av fredagen dannet det seg 20 lag som alle hadde en ide hvor minst et datasett fra disse tilbyderene ble tatt i bruk. I løpet av dagen (og kvelden) jobbet de med denne ideen. Noen gikk i gang med forretningsutvikling, skissering og strategier, andre dykket dypt ned i kode, og noen fokuserte på alle områdene. Felles for dem alle var at innen lørdag 14.30 skulle de presentere ideen for et dommerpanel i to semifinaler, og vinnerene igjen skulle presentere under finalen noen timer senere.

Parallelt med dette foregikk et såkalt «juniorhack», der barn og unge i det som virket på meg som «alle aldre» lekte med koding, droner og mye annet gøy. Dette bidro også til en relativt kaotisk atmosfære, selv om lagene hadde tilgang til egne rom der den eneste forstyrrelsen nok var egne tanker, frustrasjoner og diskusjoner.

Selv var jeg en del av ekspert-poolen og sto parat til å hjelpe lagene med utvikling rundt kartløsninger, noe som passer meget godt inn i denne faggruppens mandat. Desverre var det lite etterspørsel etter meg, noe som tyder på at deltakerene enten hadde stålkontroll på dette temaet, eller at de ikke fikk med seg at jeg var tilstede. Vi får håpe at førstnevnte var tilfellet!

Åkke som: mange av datasettene som var tilgjengelige hadde en geografisk komponent, og mange av lagene trakk inn geografiske data som enten en hovedingrediens, eller som en forbedring av en tjeneste fokusert på andre ting.

I første kategori faller løsningene Campalot, som via geografiske analyser på åpne data som høydedata, flomsoner, og utmarksområder finner gode teltplasser, og Padleperler, som kjører analyser og ruteberegninger for å finne gode padleturer. KVISS, et kartvisualiseringssystem, Sted4Meg, Food4me, Arbeidslivsdata, NoRush, Jobeer og Veiblikk bruker alle kartdata i større eller mindre grad også.

Og vinnerene? Både Leteaksjon og HuntingLights kan absolutt sies å bruke geografiske data. Spesielt artig er det å se at man med fornuftig bruk av kartdata faktisk kan bidra til å redde liv i forbindelse med leteaksjoner!

Alt i alt var også årets Hack4no en artig, kaotisk, opplevelse som viser at det er stort engasjement, og mye gode ideer der ute! Vi håper at noen av ideene vidreutvikles, og håper at vi i Geoforums Faggruppe for Geografisk IT kan bistå ved behov i denne prosessen!

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: